poniedziałek, 16 czerwca 2014

Przeźroczysty makaron?! - Glasnudeln

Chcę wam przedstawić bardzo ciekawy wywodzący się z Chin ale bardzo popularny w Japonii, makaron glasnudeln.
Nazwa nie jest przypadkowa, ponieważ makaron po ugotowaniu jest przeźroczysty jak szkło!

Niezwykle praktyczne jest to, że de facto nie gotuje się go tylko wrzuca do wcześniej zagotowanej wody i czeka około 5minut. I gotowe.
Pierwszy raz posmakowałam tego jakże dziwnego  kiedy znalazłam w swojej lodówce azjatycką sałatkę. Postanowiłam spróbować, a najbardziej intrygujące w niej były kiełki bambusa i właśnie niezwykły przeźroczysty makaron. Gdy zobaczyła  tydzień azjatycki w lidlu (ach ten lidl) i właśnie ten makaronik w ofercie długo się nie zastanawiałam. Był on stosunkowo tani jak na tak niespotykaną w Polsce rzecz mianowicie 2.45zł za 100g. Moja propozycją podania jest kurczak zamarynowany sosem yakitori (3.99zł lidl) razem z naszym makaronem oraz warzywami (w moim przypadku marchew i rzodkiew. niestety nie mam zdjęć) lub dodanie makaronu po prostu do zupy (polecam jarzynową).
Smakuje bardzo dobrze, nie jest gorzki, ani słodki, jednak nie jest też bez smaku ale nie wiem go  jak opisać. Mi przypadł bardzo do gustu i będę na niego polować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz